söndag 29 juli 2012

Svartvinbärsgelé

Svarta vinbär är mycket C-vitaminrika, men det var inte bara av den här anledningen jag bestämde mig för att göra gelén, utan också för den är riktigt väldoftande och välsmakande.


Efter att ha läst flera recept i Google valde jag en, som jag har förändrat lite och till sist gjorde jag följande:

1kg vinbär  
3½ dl vatten 
1 kg socker per liter avrunnen saft

Jag sköljde först vinbären, som var knappt mogna, och sen kokade upp dem med vattnet på svag värme tills bären saftade sig och blev som mos.


Det är inte nödvändigt att rensa bort skaft för de innehåller mycket pektin.


Man behöver heller inte skumma för det silas bort  senare. 


Efter ca 20-30 minuter hällde jag moset i en silduk.


Sen mätte jag saften och kokade igen på nytt, rörde i 1 kg socker per liter avrunnen saft... 


...och lät saften koka ca 15 minuter.


Om vinbär som använts innehållit för lite pektin kan det vara svårt att få gelén att stelna. Ju mer moget bäret är desto mindre pektin innehåller det och ev. måste det tillsättas pektin om bären är för mogna. Mina bär var lagom mogna så det behövdes inget extra pektin. Gelén fick fin konsistens och smakade utmärkt. :)

Jag önskar er alla en bra början på veckan! :)

7 kommentarer:

 1. Hej

  Konstigt, jag gillar inte äta svarta vinbär direkt från buskarna. Men i gelé form älskar jag det.....din gelé ser god ut.

  SvaraRadera
 2. I've never had black currents but your recipe looks Y~U~M~M~Y! You're jelly/jam looks wonderful. I bet it tastes great on a croissant or toast anytime of the day! :)

  SvaraRadera
 3. Fint inlägg med fina foto! Vi, min man, gjorde också gelé igår. Vi har en odlingslott där vi bla har röda/svarta vinbär. Tyvärr fick vi väldigt lite bär eller också har vi fått hjälp av andra att plocka av dem.....Men gott gott i höst! //M

  SvaraRadera
 4. Deilige solbær:)..jeg lager marmelade av solbær og litt eple...nydelig det også:))
  Godt å kunne høste av naturen:))

  SvaraRadera
 5. Det är så härligt att safta, sylta och göra gele som man sedan kan njuta av under vintern. Jag brukar göra saft av mina vinbär som är kanon bra att värma lite och dricka om man börjar känna sig förkyld. Då blir man frisk på ett kick ;)

  Ha det gott kära du!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 6. Mmmmm..... Fantastic
  Greetings Janny

  SvaraRadera
 7. I've never seen black currants before although we frequently buy apple and blackcurrant juice. The jelly looks wonderful, so rich in colour too.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!